hirdetés

A csoki mérgező a kutyákra, de vajon kaphatnak a fehér verzióból? Utánajártunk!

Szénási Szimonetta

2022. november 22 - Képek: Getty Images Hungary

Nagyon sokszor figyelmeztetik a kutyatartókat arra, hogy sose adjanak kedvencüknek csokoládét, mert az mérgező a számukra. A fehér csokiról azonban ritkán esik szó.

hirdetés

A csokoládé tiltólistás, ha négylábúdról van szó, ugyanis nagyon komoly mérgezést tud előidézni, ami a legsúlyosabb esetben halálos is lehet. A fehér csokoládé azonban a csokik között is egy külön kategória, így utánajártunk, veszélyes-e a kutyákra.

Miért mérgező a csokoládé?

Először nézzük, mi a probléma a csokival! Ez a közkedvelt finomság, pontosabban a benne levő kakaó nagy mennyiségben tartalmaz koffeint és teobromint is. Utóbbiból van benne a több, és pont ez az az alkaloid, amelyből – a kutya méretétől függően – már egészen kis mennyiség is halálos lehet.

A mérgezés oka, hogy négylábúd szervezete sokkal lassabban dolgozza fel a teobromint, amely a koffeinnel egyetemben „felpörgeti” az állatot, amit az nehezen visel. Mivel a lassú lebontás miatt ez az anyag akár 20 órán át is a vérükben maradhat, a rosszullét gyakran csak a csokievés másnapján jelentkezik.

A csokoládé-mérgezés tünetei lehetnek:

  • hányinger
  • hányás
  • hasmenés
  • gyakori vizelés
  • zihálás
  • nyáladzás
  • szomjúság
  • görcsök
  • szívritmus-zavar
  • súlyosabb esetben belső vérzés

Amennyiben ezeket tapasztalod, azonnal vidd orvoshoz kedvencedet, hiszen perceken is múlhat az élete! (Azt pedig ezek után mondanunk sem kell, hogy soha ne adj neki kakaó tartalmú édességet, és ne is hagyd számára elérhető helyen azt!)

Minél sötétebb, annál veszélyesebb!

A csokoládék kakaótartalmától függ, hogy mennyi teobromin van bennük. Ennek alapján az étcsokoládé jelenti a legnagyobb veszélyt szőrös barátodra.

Más-e a fehér csoki?

Ahhoz, hogy válaszolni tudjunk arra a kérdésre, a fehér csokoládé mérgező-e, először vegyük sorra, miből is készül pontosan ez a „sápadt” nyalánkság! A fehér csoki cukorból, kakaóvajból és tejből készül, tehát nélkülözi a teobromin fő forrását, a kakaót. Ettől függetlenül a kakaóvaj miatt csekély mennyiségben, de tartalmazza a veszélyes alkaloidot: 28 gramm fehér csoki (ez az adag körülbelül 4 kockának felel meg) 0,25 milligrammot.

Bár ez a szám minimálisnak tűnik, mégsem ajánlott pajtásoddal megosztanod az édességedet, pláne annak többi összetevője miatt! A cukor sem jó a kutyáknak, ám gyakran ezt xilittel, azaz nyírfacukorral helyettesítik, ami szintén súlyosan mérgező az ebekre. Emellett a zsírtartalma is magas, ami szintén nem jó a kutyusoknak.

Jobb, ha az orvosoknak hiszel!

A csoki – de más, mérgező ételek, például a szőlő vagy a hagymafélék – kapcsán is előfordul, hogy egyes gazdák ellenvetésként olyan történeteket osztanak meg, amelyben a kutya evett az adott élelmiszerből, mégsem lett semmi baja. Ahogy fentebb írtuk, egyrészt az állat méretétől függ, hogy mekkora mennyiségben válik veszélyessé számára valami. Ami egy angol masztiffnak meg se kottyan, abba egy yorkshire terrier akár bele is halhat!

Ezen felül vannak maguk az orvosok is azt tapasztalják, hogy míg egyes kutyáknak semmi baja nem lesz a szőlőtől, addig néhány kevésbé szerencsés ebbel rohanhat a gazdája az ügyeletre, mert komoly vesegondok jelentkeztek nála a gyümölcs miatt.

Jobb nem kísérletezgetni, vajon kis barátod melyik csoportba tartozik, és megfogadni a szakemberek tanácsát a tiltott ételekkel kapcsolatban!

állatorvos csoki csokoládé étel hagyma kutya csokievés kutya mérgezés méreg mérgezés mérgezés tünetei mérgező mérgező ételek szőlő tiltott ételek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink