hirdetés

Így ápold kutyád bundáját a szőrtípusának megfelelően!

Ferenczi Deborah

2021. október 13

A rendszeres ápolás minden tekintetben elengedhetetlen a kutyák esetében. Az ápolási rituálé lépései közül talán legfontosabb lépés a szőr nagyon alapos, és rendkívül professzionális karbantartása. Ez szükséges a kutya ápolt és igényes megjelenéséhez.

hirdetés

A szőrápolás esetében elengedhetetlen, hogy a kutyát ne csak sietve fésüljük át, hanem pontosan a szőrzet típusának leginkább megfelelő ápolást biztosítsuk annak érdekében, hogy ne keltsen igénytelen hatást, és hosszú távon megőrizze bőrének és bundájának egészségét. Magától értetődő, hogy egy hatalmas szőrzetű kutyust, teljesen máshogyan szükséges ápolni, mint egy rövid szőrzetűt. Hiszen különböző termékeket, és ápolási rituálét igényelnek. Éppen ezért fontos, hogy ismerd a kutyád specifikus igényeit!

Szálkás szőrzet

Amennyiben a legáltalánosabb szőrzetfajtát kellene meghatározni, akkor egyértelműen a szálkás nyerne. Az adott típust durva fedőszőrzet és rengeteg  puha aljszőrzet jellemzi. Jellegzetessége, hogy a vedlés során nagy részét elveszti az állat ennek a bundának. Ápolása tekintetében a heti kétszeri átfésülés fedezi az igényeket, és mivel a szőr önmagától megújul, nem szükséges a nyírás. A trimmelést pedig érdemesebb szakemberre hagyni. Azt, hogy mikor van szükség erre a folyamatra, onnan tudjuk, hogy maga a szőr megvastagszik, és meglehetősen durva tapintásúvá válik, ami mosás hatására sem puhul meg. A trimmelés általában 3-6 havonta válik esedékessé. Ebbe a típusba tartozik például a szálkás szőrű tacskó, a husky és a labrador retriver is.

Hosszú szőr

Az adott fajta igényli a legkomolyabb ápolást. Ezen belül is két kategória létezik, a kevés és a sok aljszőrzettel rendelkező állatok. A kettő között az a lényeges különbség, hogy míg a kevés változat rendszeres fésülése nem mondható időigényesnek, sem az eddigiektől eltérőnek, addig a másik típus annál inkább. Ebben az esetben kifejezetten hosszú időt kell szánni az alapos ápolásra, méghozzá érdemes ezt egy-két naponta megismételni, illetve a fürdetésnek is gyakoribbnak kell lennie, mint a többi esetben. Minimum heti egyszer sort kell keríteni a nagyon alapos kikefélésre. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ez a szőrzet jobban igényli szakember segítségét, mint a rövidebb fajták, mivel időnkénti nyírás is szükségeltetik. Ebbe a kategóriába tartozik például az afgán agár.

Rövid szőrzet

A második típus a kifejezetten rövid és emellett nagyon sima szőrű ebek csoportja. Ez kizárólag fedőszőrzetből áll, és jellemzője, hogy 1-2, legfeljebb 3-4 cm-es kemény tapintású szőr fedi. A vedlési időszak évszaknak megfelelően változik, így egész évben minimális szinten hullajtja szőrét az állat. Az ápolási rituálé általában sima fésűvel vagy speciális masszázskefével a legideálisabb. A rendszeresség viszont elengedhetetlen, ugyanis szükséges hetente alaposan kikefélni a kutyabundát. Ebbe a kategóriába tartozik például a rövid szőrű vizsla.

A furminátor sokszor jobb megoldás, mint a fésű.

Göndör és a drót szőrzet

A göndör előnye egyértelműen az, hogy nem létezik vedlési időszak, így más jellegű az ápolás, mint a többi kutya esetében. Miután nincsen elhulló szőrzet, így rendszeres nyírás szükségeltetik. Illetve a kefélés területén leginkább a specifikus szőrkihúzó kefe ajánlott. A drótszőrű típus jellemzője a meglehetősen durva, és nagyon dús aljszőrzet. Ennek a tapintása nem kellemes, inkább érdes. Jellemző fajta a schnauzer. Szintén nem gyakori esetükben a komoly vedlés, viszont rendszeres trimmelést igényelnek. A folytonos kefélés azért fontos, mert az elhalt szőrszálakat ilyenkor távolítod el a kutyáról, így megelőződ azt, hogy minden csupa szőr legyen a lakásodban. Emellett a kutyának is nagyon jót tesz, ugyanis nem csupán a felesleges és zavaró szőrzettől szabadítod meg, hanem egy kellemes masszázst is nyújtasz számára a fésülés alkalmával.

A meztelen és a rasztás szőrzetű kutyák

Ebbe a kategóriába tartoznak az olyan jellegű ebek, amelyeknek egyáltalán nincs, vagy csak nagyon minimális szőrzete van. Az ő esetükben a legfontosabb, hogy a leégéstől védve legyenek, mivel az jelenti számukra a lehető legnagyobb veszélyt. Hasonlóan különleges szőrzetnek mondható még az úgynevezett zsinóros típus, mint a pulié. Ennek a jellegzetessége, hogy összetapadt szőr „rasztásodik”. Amennyiben ilyen kutyával rendelkezel, mindenképpen érdemes kutyakozmetikushoz fordulnod, ugyanis a szakszerű ápolás elengedhetetlen.

Megfelelő táplálkozás

Az egészséges és ápolt szőrzet kulcsa a rendszeres és megfelelő táplálkozás. Akkor lesz a kutyusodnak szép, fényes és egészséges bundája, ha kiegyensúlyozott és vitamindús táplálkozásban részesül. Emellett érdemes olyan táplálékkiegészítőket is adni az ebnek, melyeket kifejezetten a bőr és a szőrzet megfelelően tartásához fejlesztettek. Ezeket természetesen előzetesen érdemes egyeztetni az állatorvossal. De annyi bizonyos, hogy a gyönyörű és egészséges szőrzet alapja a rendszeres speciális ápolás, és a megfelelő táplálkozás.

Trimmelés és fürdetés

Nagyon könnyen kialakulhat valamiféle irritáció, esetleg kiütés azon a területen, ahol nincsen kifésülve a szőr, és az elhalt szálak egy helyen gubancolódnak. Ez a legtöbb esetben akkor történik meg, ha a kutyának nincsen konkrét vedlési időszaka. Az ujjad segítségével szabadíthatod meg a kutyát az elhalt szőrszálaktól, illetve kutyakozmetikushoz is rendszeresen vinned kell. Természetesen önmagában csak a trimmelés egyáltalán nem elegendő. Ahhoz, hogy a kutya megfelelő ápolásban részesüljön, a folyamatos fésülés is elengedhetetlen. Emellett szintén nagyon nagy szerepe van a fürdetésnek is kutya ápolásában. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy soha nem szabad embereknek való termékeket adni a kutyának, mindig specifikusan számukra megfelelő samponok szükségesek.

Amennyiben nem tudsz professzionálisan kutyaszőrt nyírni, mindenképpen fordulj kutya kozmetikushoz.

Nyírás minden kutya esetében szükséges?

Abszolút nem. Azok a kutyák, amelyek vedlenek, egyáltalán nem szorulnak nyírásra. Ellenben amelyek ezt nem teszik, azoknál kötelező jelleggel kell elvégezni 2-3 havonta. Amennyiben nincs rendszeresen kordában tartva a bunda, egyrészt nem lesz esztétikus a kutya, másrészt elkezd olyan csomókban állni a szőre, ami rendkívül igénytelen látvány, emellett pedig egészségtelen is. Amennyiben nem vagy elképesztően profi, akkor inkább bízd kutyakozmetikusra a feladatot!

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

(Képek: Getty Images Hungary)

ápolás hosszú szőrű kutya kutya ápolása kutya fésülés kutya szőrtípus rövid szőrű kutya szőr nyírása trimmelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink