hirdetés

Miért szagol a kutya az emberek lába közé, és hogyan szoktathatod le róla? Mutatjuk az okokat

László Enikő

2022. április 28 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan veled is előfordult már az a kellemetlen szituáció, amikor egy kutya odament hozzád, és a lábad közé dugta az orrát. De miért csinálják ezt az ebek? Nos, a kutyaszakértők, a kiképzők és az állatorvosok is gondolkoztak már ezen. És úgy tűnik, hogy a legtöbbjük egyetért abban, hogy az ebek miért tanúsítják ezt a kínos viselkedést.

hirdetés

A kutyák nem ismerik jól az emberi etikettet, különösen, ha az orruk használatáról van szó. Gyakran üdvözölnek egy új kutyát a hátsó felének gyors megszaglászásával, így ez gyakran kiterjed arra is, hogy egy új embert is így köszöntenek. A kutyák habozás nélkül bedugják az orrukat az ember lába közé, legyen az a gazdi vagy egy idegen. A tolakodó szagolgatás zavarba ejtő lehet, különösen, ha a kutyád ezt egy vendéggel teszi. Azonban ez a módja annak, hogy üdvözölje, és információkat szerezzen a látogatóról.

A kutyák szaglása

Az ebek orra rendkívül érzékeny, akár 300 millió szagérzékelő is található benne, míg az embereknek csak 6 millió. Ez azt jelenti, hogy a szaglásuk sokkal jobb, mint a miénk. Michael T. Nappier, a Virginia Maryland Állatorvosi Főiskola munkatársának analógiája szerint a kutyák „egy olimpiai méretű úszómedencében fél teáskanál cukornak megfelelő mennyiséget képesek kimutatni”.

Az ebeknek még egy speciális szerve is van, amelyet kifejezetten a szagok feldolgozására szenteltek, ezt nevezzük Jacobson-szervnek. A száj teteje felett elhelyezkedő szerv fontos szerepet játszik abban, hogy az állat hogyan értelmezi a szagokat. A kutya agyának az illatoknak szentelt részéhez kapcsolódik, amely körülbelül 40-szer nagyobb, mint az emberé. Ezért használják őket a gyógyszerek, bombák, rák, inzulinszint, ágyi poloskák és egyebek kiszagolására.

Koronavírus kiszagoló kutya.

Miért szagol a kutya az ember lába közé?

Csakúgy, mint amikor az eb megszimatolja egy másik kutya hátsó felét, hogy információt szerezzen róla, ugyanez igaz arra is, amikor egy személy intim területét szagolja. Az embernek sokféle szagmirigye van a nemi szerve környékén. Ezen információk ismeretében logikus, hogy a kutya körülszaglásszon az adott területen, hogy mindent megtudjon rólad. Különösen kíváncsi lehet, ha összetettebb szagú személy van jelen. Ennek oka lehet, hogy az adott egyén nemrégiben közösült, menstruál vagy éppen szült, esetleg terhes. A kutya egyszerűen több információt keres az egyedről. Őt nem érdekli, hogy ez az emberek számára meglehetősen furcsa és kellemetlen szituáció.

Az ivaros kan kutyákról köztudott, hogy különösen lelkes szimatolók pár után kutatva, mivel tudni akarják, hogy a szuka ovulál vagy vemhes-e. A legtöbb emlősnek apokrin mirigye van, beleértve az embert is. Esetünkben ezek a mirigyek a hónaljban és a nemi szervekben koncentrálódnak. Mivel a kutya gyakran csak az ember nemi szervét tudja elérni, arra veszi az irányt, hogy információt gyűjtsön. Az kivételesen jó szaglású ebek, mint például a vérebek, a basset houndok és a beagle-k nagyobb valószínűséggel tanúsítják ezt a viselkedést.

Engedd ezt kutyádnak?

Míg a kutya illatvezérelt kíváncsisága az információgyűjtést és a köszöntést szolgálja, a legtöbb gazdi szeretné elkerülni a kellemetlen helyzeteket, ha kedvence idegenekkel találkozik. Kissé eltérőek a vélemények arról, hogy hagyjuk-e ezt a viselkedést vagy sem. A legtöbb szakértő azonban azt állítja, hogy egy kis szaglászás miatt nem kell aggódni. Ha ez nagyobb problémává válik, vagy úgy tűnik, hogy kedvenced úgy gondolja, hogy az ő dolga mindenkit megszagolni, akivel találkozik, szükség lehet egy kis beavatkozásra. És mivel a szimatolás természetes a négylábú számára, némi erőfeszítést igényel, hogy rájöjjön, hogy ez nem igaz az emberekre. De mivel a kutyák csak kutyák, szeretnék az orrukat a lehető legközelebb juttatni az új szaghoz.

Így szoktathatod le róla

Az egyik javaslat a tolakodó szagolgatás megfékezésére, hogy engedelmességi tréninget végezz kedvenceddel. Ha társaság érkezik hozzád, tedd pórázra. Adj ki a parancsot, hogy üljön le vagy maradjon egy helyben, amíg el nem engeded. Végül megérti, hogy nem támadhatja le a vendég privát területeit. Időbe és türelembe telhet, ezért ne add fel, különösen, ha nagyon zavaró a viselkedés.

A másik megoldás, ha a kutyád lelkes szaglászó, hogy amikor egy vendég belép az otthonodba, először nyújtsa öklét az állat felé, hogy azt szagolhassa. Ez elterelheti az eb figyelmét az intim területekről, és mégis ad egy kis szaglásznivalót.

Igen, kínos, amikor egy eb ezt csinálja, de ez egy módja annak, hogy előzetes információkat gyűjtsön valakiről. A kutya orra segítségével ismeri meg legjobban a világot, bármilyen kínos is legyen ez.

kutya az ember lába közé szagol kutya ismerkedés kutya szaglása kutya szokásai kutyaorr miért szaglás szaglászás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink