hirdetés

Az ételmérgezés tünetei, avagy ezért vigyázz a megmaradt étellel

Ferenczi Deborah

2021. december 24 - Képek: Getty Images Hungary

Az ételmérgezést olyan ételek elfogyasztása okozhatja, amelyek baktériumokkal, vírusokkal, parazitákkal szennyezettek. Leggyakoribb jelei az émelygés, hányás, hasmenés, láz és hasi fájdalom. Mindez a mérgező étel elfogyasztása után néhány órán belül jelentkezik.

hirdetés

A kutyák esetében viszonylag gyakran előfordul, hogy olyan ételt esznek meg, amit nem kellett volna elfogyasztaniuk, és számukra mérgezőek. Abban az esetben, ha az alábbi tüneteket tapasztalod a kutyádon, feltétlenül fordulj állatorvoshoz. Ugyanis az ételmérgezés halálos is lehet.

Kaphatnak a kutyák ételmérgezést?

Erre a kérdésre a válasz igen, kaphatnak a kutyák ételmérgezést. Bár az állatok ételmérgezése egy kicsit árnyaltabb probléma, mint az embereké, mivel leggyakrabban nem is konkrétan mérgezés történik, hanem egy számukra nem megfelelő étel elfogyasztása. Miután a kutyák hajlamosak a tiltott kincsek élvezetére, mint a kukázás, így gyakran ebből származik az ételmérgezés. De ettől függetlenül léteznek olyan ételek is, amelyek valódi problémát okozhatnak.

A kutyák ételmérgezésének valódi okai

Tisztában kell lenned azzal, hogy mihez nem férhet hozzá a kutyád. Íme néhány dolog, amely valóban mérgező lehet számára:

  • Szemét és komposzt: Az ebek a szemetet csemegeként tartják számon, de ezeket tiltani kell. Bármilyen rothadt vagy penészes dolog mérgezést okozhat. Emiatt arról is gondoskodnod kell, hogy a konyhai komposztvödör és a kültéri komposzthalom ne legyen elérhető háziállatok számára. A szemét baktériumokat is tartalmazhat, amelyek súlyosabb betegségekhez vezethetnek.
  • Állati tetemek: Győződj meg arról, hogy kutyád nem fér hozzá az erdőben vagy az út szélén talált halott, bomló tetemekhez. Ezek ugyanis baktériumokat, parazitákat hordozhatnak, amelyek gyomorrontást és bizonyos esetekben nagyon súlyos betegségeket okozhatnak.
  • Székletanyag: Bármilyen fajta székletanyag komoly gyomorpanaszokat okozhat.
  • Lejárt kutyaeledel vagy csemege: Figyelned kell a lejárt kutyaeledelekre és a jutalomfalatokra is.
  • Nyers/alul sütött étel: Bár ez egy újabb diétás trend, a nyers vagy alul sütött hús, a tojás és a csontok súlyos betegségeket okozhatnak, ha nem megfelelően kezelik azokat.

Az ételmérgezés tünetei kutyáknál

Általában a kutyák ételmérgezésének tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, csökkent étvágy, letargia és kiszáradás. Egyes állatok neurológiai tüneteket mutathatnak, mint például a koordináció hiánya, remegés, súlyos esetekben pedig görcsrohamok és összeomlás. Attól függően, hogy mit evett a kutyád, mennyit és mennyire érzékeny, a tünetek és azoknak súlyossága eltérő lehet.

Mit tehet a kutyák ételmérgezése ellen?

Próbáld meg 24 órán keresztül koplaltatni a kutyádat. Kínáld vízzel, de ételt ne adj neki. Amennyiben folyamatosan hány, akkor állatorvoshoz kell fordulni, ugyanis kiszáradás fenyegetheti. Ha elkezd vizet hányni, letargikusnak tűnik, vagy bármilyen neurológiai tünetet mutat, azonnal vidd el egy sürgősségi klinikára. Mindig biztonságosabb, ha állatorvossal ellenőrizteted kedvencedet. A kezelés egyszerűbb, hatékonyabb, ha korán elvégzik, illetve fontos tudni, hogy bizonyos esetekben végzetes lehet az ételmérgezés, így nagyon fontos a mielőbbi ellátás.

Séta közben megevett dolgok

Ezek egy része kis mennyiségben nem okoz problémát, míg mások kis mennyiségben is halálosnak bizonyulhatnak. Attól függően, hogy mit nyalt fel kedvenced. Az összevissza evett dolgok sok esetben nagyon komoly hasi problémákkal járnak. Sőt akár súlyos hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethetnek, hányás és hasmenés kíséretében. Bár a hasnyálmirigy-gyulladás tünetei hasonlóak lehetnek a kutyák ételmérgezéséhez, gyakran sokkal súlyosabbak, és akár végzetesek is. Összességében a legbiztonságosabb figyelmen kívül hagyni a könyörgő szemeket, és ragaszkodni az egészséges tápláláshoz. Ha új ételeket szeretnél bevezetni a kutya étrendjébe, először mindig egyeztess állatorvosoddal!

A hasmenést okozhatja ételintolerancia vagy akár az is, hogy nem tudja megemészteni az elfogyasztott ételt

Tippek, hogy miként kerüld el, hogy a kutyád mindent megegyen

Tegyél el mindent, ami nem biztonságos, és zárd el a szemetet. Ne hagyj a pulton olyan ételeket, amelyeket kedvenced megpróbálhat ellopni. Tájékoztasd a vendégeket is, hogy ne etessék a kutyát. Rendszeresen ellenőrizd az udvart, hogy megbizonyosodj arról, hogy nincs-e ott potenciálisan veszélyes harapnivaló. Ha olyan területre tartasz, ahol nem tudod felderíteni a kockázatokat, tartsd pórázon az ebet. Ez segít ellenőrizni, hogy mihez férhet hozzá, és segít megelőzni a lehetséges problémákat. Nem utolsó sorban pedig érdemes kedvencednek megtanítani azt, hogy ne egyen fel semmit a földről.

betegség tünetei ételmérgezés ételmérgezés jelei ételmérgezés kutyáknál fáj a kutya hasa kutya betegségei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink