hirdetés

4 kutyafajta és azok egyedi viselkedésmintái: a puli mint a magyarok mentalistája

Hangai Lilla

2023. április 17 - Képek: Getty Images Hungary

Vannak olyan sajátságos, fajtákra jellemző személyiségjegyek, amelyeket generációkon keresztül, szelekcióval fejlesztettek ki. A kutyák egyedi karakterei közötti különbségek már a korai életszakaszban megjelennek, ami nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy miért szeretjük őket annyira.

hirdetés

A fajtaspecifikus jellemvonások azt is befolyásolják, hogy a kutyák hogyan és mennyire képesek alkalmazkodni az új környezethez vagy az új gazdihoz. Ilyesmikre nem lehet megtanítani az ebeket, így azért különösen fontos, hogy ismerjük őket és már a kezdetek kezdetén tudjuk, hogy mire számíthatunk. A teljesség igénye nélkül elhoztunk ma néhány népszerű kutyafajtát és azok egyedi, szinte csak rájuk jellemző viselkedésmintáit.

1. A barátságos és huncut vizsla

A vadászkutyákról általánosságban elmondható, hogy mivel önállóan is szükséges meghozniuk döntéseket és nagyon sikerorientált a nézőpontjuk, nem igazán érdeklődnek az emberek iránt. Félreértés ne essék, csillogó szemmel várják a gazdi utasításait és az engedelmességük is páratlan, de olyan lézerfókusszal koncentrálnak a feladatukra, hogy nem jut idejük haverkodni. A beagle-ökre is jellemző például, hogy a szagok követése szinte extázisba hozza őket és megszűnik körülöttük a világ.

A vizslák világszerte elismert és szeretett kutyák, akik a megváltozott életkörülményeink ellenére is rengeteg háztartásban még mindig betöltik a vadászkutya-szerepet is, nem csak a házi kedvencét. Kedvenccé azonban nem hetedhét országra szóló képességeik miatt váltak. Játékos, barátságos ebek, akik általában az idegenekhez is kíváncsisággal, kedvességgel és pajkos virgoncsággal közelednek.

2. A védelmező és figyelmes border collie

A terelőkutyákra, és így a border collie-ra is jellemző viselkedés, hogy terelik a gazdit. A viselkedést általában a mozgás váltja ki és szeretetből csinálják; hogy megvédjenek minket a ránk leselkedő veszélyektől. Nemcsak a gazdival csinálhatják ezt, hanem a gyerekekkel és más háziállatokkal is.

Vannak olyan egyedek, akik nem csupán a terelést használják, hanem csipkednek is közben. Nagyon fontos, hogy erről időben leszoktasd kedvencedet, ugyanis hiába a kedvesség vezérli őket, akkor sem helyénvaló.

Jó hír, hogy tudjuk, hogy a terelés miért jelenik meg náluk; a border collie egy munkakutya, akinek fontos, hogy elegendő mentális és fizikális stimulációt biztosítsunk. Amikor elkezdi terelgetni a családtagokat, az azt jelenti, hogy a képességei nincsenek kihasználva és lekötve. Igyekezz a blökinek több mozgást, játékot, feladatot biztosítani!

3. A gondolatolvasó puli

A pulisok sűrűn számolnak be arról, hogy úgy érzik, hogy a kedvencük nem is egy kutya; ő egy puli, ami külön fogalom. Ez pedig rendkívül összetett személyiségének tudható be, amit kedvelői szerint nagyon kevés más fajtánál lehet tapasztalni. Nagyon szorgalmasak, kitartók és intelligensek, de az is biztos, hogy mellettük csupa nevetés még a legunalmasabb hétköznap is.

Sűrűn emlegetik a pulitartók azt is, hogy négylábú barátjuk olyan eltökélt figyelemmel lesi minden rezdülésüket és gondolatukat, hogy úgy érzik, mintha egy gondolatolvasóval osztoznának egy fedélen. Néha egészen bizarr, ahogy apró dolgokból következtetnek a történésekre. Ha az ember nem látná a két szemével, azt hinné, hogy valami trükkről van szó.

„Ölyves kutyánkkal történt az meg, hogy a feleségem nagytakarítást végzett. Hordta ki a függönyöket, szőnyegeket az udvarra és porolta le őket. Egyszer csak megjelent a pulink is, és hozta szájában a saját kis pokrócát, a fekhelyét, hogy az is kerüljön sorra” – osztotta meg történetet Árminiczki János, a Magyar Puli Klub elnöke egy interjúban.

Ez a nem mindennapi viselkedés, egyértelműen ősi terelőkutya-ösztöneinek tudható be. Ezen körülmények között ugyanis elengedhetetlen volt, hogy a gazdának már a szeme csillanásából is tudják, hogy az mit vár el tőlük.

A puli a gazda szeme csillanásából is tudja, mi a feladata.

4. Az érzékeny és ragaszkodó elkhund

Impozáns múltra tekint vissza ez különleges kutyafajta, amely a vikingek oldalán nagyon sokat megélt és látott. Mellettük volt hűséges útitársként, őrizte a farmokat és a nyájakat, félelmet nem ismerve vette fel a harcot a medvékkel és a farkasokkal. A norvég elkhund hosszú történelme során számos különböző feladatot látott el. Egy önéletrajzban hasonló dolgokat olvasva az lenne az ember érzése, hogy túl szép, hogy igaz legyen. Ám az ő esetében minden valós, amit most olvashattál. De még több is!

Például merészsége és különös ugatása miatt kiváló jelzőkutya. Az egyik legvokálisabb fajta, eltérő ugatással jelez különböző történéseket. Ha a gazdi odafigyel a blökire, már ebből megtudhatja, hogy éppen mi történik, látnia sem kell. Ezzel az erővel és asszertivitással felvértezve azonban mégis egy kifejezetten érzékeny ebet ismerhetünk meg a személyében, aki terápiás vagy keresőkutyaként is hibátlanul szerepel.

A különlegesen szép elkhund olyan, mintha csak rajzolták volna.

A te kutyádnak milyen egyedi magatartásmintái vannak?

border collie jellemző viselkedés kutya személyisége kutya személyiségtípusok kutya viselkedése magyar vizsla norvég elkhund puli viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink