hirdetés

Fogvacogás a kutyáknál: nem csak arra utalhat, hogy kedvenced fázik

Hangai Lilla

2022. december 22 - Fotók: Getty Images Hungary

Ha a fogvacogásra gondolsz, először biztosan az jut eszedbe, hogy az illető vagy fázik, vagy ideges valami miatt. De mi a helyzet vajon a kutyák vacogó fogaival? Az ő esetükben is elképzelhető, hogy az előbb említett 2 dolog valamelyike áll a háttérben, de sok más egyébről is lehet szó.

hirdetés

Tarts velünk, és mutatjuk máris, mi okozhatja a blökik esetében a fogvacogást és mit tehetsz ellene.

Mik lehetnek a kiváltó okok?

Sajnos számos egészségügyi probléma állhat a háttérben. Még ha úgy is érzed, hogy sikerült azonosítanod a jelenség hátterét, minden esetben azt javasoljuk, hogy kérd ki egy állatorvos véleményét is, főleg, mielőtt házi módszerekkel enyhítenél kedvenced fájdalmain.

1. Fogászati vagy szájüregi fájdalom

A fogak/állkapocs vacogásának egyik leggyakoribb oka kutyáknál a szájüregi vagy fogászati probléma. A törött fogak, fogtályogok vagy fogínygyulladás komoly fájdalmakat okozhatnak, ami fogvacogást idéz elő négylábú barátainknál. A szájüregi fekélyek vagy kinövések (daganat), amelyek nem feltétlenül érintik a fogakat, szintén előidézhetik ezt a tünetet.

Ha ezen kívül tapasztalod még az alábbi tüneteket is, akkor szinte biztos, hogy valami hasonló gond lesz a ludas: túlzott nyáladzás, rossz lehelet, nehézségek az evéssel, a puhább ételek előnyben részesítése, a száraztáp elutasítása.

2. Probléma a temporomandibularis ízülettel

A temporomandibularis ízület egy olyan páros ízület, amely összeköti a mozgatható alsó állkapcsot a stabil felső temporális csonttal. Ha ez az ízület begyulladt, vagy az általa összekötött csontok megrepedtek vagy eltörtek, az szintén okozhatja a fogak vacogását. Kísérő tünetei hasonlóak lehetnek a fogászati vagy szájüregi fájdalom esetében fellépőkhöz.

Az állatorvos az állkapcsok nyitásával és csukásával nagyon könnyen fel tudja mérni, hogy erről lehet-e szó. Otthon semmiképpen se próbálkozz a diagnózissal, mert még jobban megsértheted a gyulladt, roncsolódott felületet.

3. Emésztőrendszeri problémák

Emésztőrendszeri problémák is okozhatják az állkapocs remegését. Az émelygésben, hányásban vagy refluxban szenvedő kutyák foga vacoghat, de csikorgathatják is azokat. Ha kedvenced állkapcsa összeszorul, fogait csikorgatja, és nyáladzik is mellé, valószínűleg ezzel a problémával állsz szemben. Semmiképpen sem szabad félvállról venni, mert a megjelenő tünetek egyéb komoly rendellenességek kialakulását is eredményezhetik.

4. Szorongás

Ahogy a bevezetőben is említettük, a szorongás az egyik leggyakoribb kiváltó okok közé tartozik. Az agarakra különösen jellemző ez a viselkedés. Ha megszűnik a jelenség azzal egy időben, hogy a stresszt kiváltó jelenség is abbamarad, nagy valószínűséggel a traumában keresendő az ok. Itt írtunk már arról, hogy milyen módszerekkel tudod kutyád nehéz pillanatait elviselhetőbbé tenni.

5. Rohamok

Az olyan neurológiai állapotok, mint például a részleges rohamok (csak az agy egyik felének egy meghatározott területét érintik), állkapocsrángásként vagy akár a levegőbe való harapásként is megmutatkozhatnak. Az ilyen görcsrohamoktól szenvedő kutyák nem reagálnak rád és a külvilágra sem közben.

Közvetlenül a roham előtt kutyád nyugtalan lehet és keresheti a helyét, idegesen lépkedhet vagy nagyon ragaszkodóvá válhat. A rohamot követőn pedig hatalmas fáradtság törhet rá. Hasznos lehet, ha a rohamról tudsz egy videófelvételt készíteni, amit így meg tudsz mutatni az állatorvosnak.

6. Feromonok

Egyes kutyáknak, különösen a nem ivartalanított kanoknak vacoghat a foguk, ha tüzelő nőstény kerül a közelükbe. Bizonyos esetekben a nőstényekkel is megeshet. Ez a különös eljárás segít nekik abban, hogy az illatanyagokat, vagyis a feromonokat a szájpadlásuknál lévő Jacobson-szervbe, más néven vomeronazális szervbe juttassák. Ebben az esetben semmi ok az aggodalomra.

7. Fülgyulladás vagy gyulladt izmok

Ritkábban előfordulhat, hogy a fülfertőzés vagy izomgyulladás miatt remeg a kutyák állkapcsa. Biztosat az állatorvos csak vizsgálat után tud mondani.

8. Fázik

Örökérvényű szabály, hogy ha úgy érzed, neked hideg van hosszabb időt eltölteni kint vagy esik az eső, fúj a szél, akkor a kedvencednek is túl hideg van ahhoz, hogy kint töltse az idejét a kötelező vécészüneten kívül.

A kistestű, eleve vékonyabb testalkatú és rövidszőrű fajták különösen érzékenyek lehetnek a hidegre, aminek a fogvacogáson kívül lehet még jele a hideg fül, a szűkölés, a remegő test, és a kedvetlenség is.

Nagy hidegben szorítkozzatok csak a minimumra, ha a kint töltött idő kerül terítékre, mert akár fagyási sérüléseket, kihűlést, de különböző betegségeket is okozhat a nagy hideg. Ha mégis kénytelenek vagytok hosszabb útra indulni, ajánljuk a csizmákat és a vastagabb kabátot vagy pulóvert is, ha nem irritálja a kutyát.

agár állatorvos állatorvos kutya állkapocs emésztőrendszeri probléma epilepszia fázik a kutya feromonok fogak fogínygyulladás fogvacogás fülgyulladás hideg hideg és kutya ideges ízületi gyulladás jacobson-szerv kutya fázik kutya füle hideg kutya görcsroham kutya ízületi gyulladás jelei kutya ízületi gyulladása kutya roham kutya stresszes kutya szorongás ellen kutya trauma kutyacipő kutyák fogászati problémái kutyakabát reflux remegő állkapocs séta hidegben stresszes a kutya vacogó fog vomeronazális szerv

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink